Wilt u een asbest cursus doen?

Wilt u een asbest cursus doen?

U vraagt zich mogelijk af: waarom zou ik een asbest cursus doen? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Vroeger werd asbest in best veel materialen gebruikt. Bijvoorbeeld in de bouw van huizen, het werd dan verwerkt in golfplaten. Het is dus best handig als u hier enige kennis over hebt.

Waar komt asbest in voor?

In huizen die voor 1994 zijn gebouwd is hoogstwaarschijnlijk asbest verwerkt. Het werd vaak gebruikt in golfplaten, dus bijvoorbeeld in schuurtjes of bij een aanbouw maar ook in schoorstenen en afvoerbuizen. Maar het kan ook in plafondplaten, vensterbanken en de kit van kozijnen zitten. Dit is geen probleem zolang het niet beschadigd. In een asbest cursus krijgt u uitleg over hetgeen wat u moet doen als het asbest beschadigd raakt.

Wat gebeurt er als het beschadigd raakt?

Wat gebeurt er nu precies als een stof met asbest erin beschadigd? Op het moment dat een stof met asbest erin beschadigd, komen er asbestvezels vrij. Het inademen van de vezels is erg slecht voor de gezondheid.

Wat moet u niet doen?

Er zijn een aantal dingen die u moet vermijden als u met asbest werkt, zo moet u er niet in boren of zagen, hierdoor komen de vezels vrij. Ook werkt de regering aan een verbod op het hebben van asbestdaken. Dit wordt dan vanaf 2024 verboden. Wanneer u rond deze tijd nog een dak hebt waar asbest in verwerkt is, moet u deze verwijderen. Wanneer u asbest wilt verwijderen uit uw huis moet u toestemming vragen aan de gemeente. Als u een asbest cursus heeft gedaan, weet u hoe dit werkt en kunt u dit ook aantonen.

Kun je asbest herkennen?

Het herkennen van asbest is erg lastig. Als u een asbest cursus heeft gedaan, heeft u hier meer kennis over.