Wat is verduistering?

Wat is verduistering?

Verduistering is soortgelijk aan diefstal. Echter bij verduistering heeft de eigenaar van het goed het met toestemming aan jou gegeven. Denk bijvoorbeeld aan een geleende auto die vervolgens niet wordt teruggegeven. Diefstal is het wegnemen zonder dat er toestemming voor gegeven is. Omdat verduistering betekent dat er gebruik gemaakt wordt van iemands goede wil, weegt dit meestal zwaarder dan diefstal. Als je beschuldigd bent van verduistering heb je een goede advocaat nodig om je te verdedigen. Kijk op https://www.strafrecht-advocaat.nl/verduistering-advocaat om contact te leggen met een strafrechtadvocaat.

Andere soorten verduistering

Behalve daadwerkelijke verduistering wordt ook een poging tot verduistering als strafbaar gezien. Dit is als je het goed hebt meegenomen maar de verduistering op de een of andere manier niet hebt kunnen doorzetten. Nog een vorm is verduistering uit dienstbetrekking. Dit betekent dat je iets hebt meegenomen van je werknemer. Deze vorm wordt vaak zwaarder gestraft omdat je het vertrouwen van je werknemer geschaad hebt.

 Maximale straf

De maximale straf voor verduistering is 3 jaar gevangenis en een geldboete. Dit is hoger dan de meeste standaard diefstal zaken. Een fikse werkstraf is ook heel gewoon. Behalve deze drie kan de rechter ook besluiten je een bijkomende straf te geven door je te verbieden je baan nog verder uit te voeren. Denk hierbij aan advocaten, dokters en functies in het leger.

 De rol van de advocaat

Een strafrechtadvocaat werkt alleen met mensen die al beschuldigd zijn en zal je dus verdedigen tegenover de rechter. Hij zal je juridisch steunen en je voorbereiden op de rechtszaak. Naderhand kan hij je advies geven over of er opvolging nodig is van de rechtszaak of dat je misschien beter het vonnis kan accepteren.