Secretaresse; de opleiding, de functie en de mogelijkheden

Secretaresse; de opleiding, de functie en de mogelijkheden

Als secretaresse heb je een van de meest veelzijdige banen binnen een bedrijf. Je bent niet alleen het gezicht dat klanten en bezoekers zien als ze de afdeling binnen komen, je zorgt ook dat de administratie goed geregeld is, dat afspraken correct worden gepland en dat dossiers netjes worden bijgehouden. Door deze taken dagelijks te doen kom je in contact met veel verschillende afdelingen, zowel intern als extern.

De opleiding tot secretaresse

De opleiding secretaresse duurt 13 maanden en je hebt er verder geen diploma’s voor nodig. Wat wel van je verwacht wordt is dat je Engels en Nederlands beheert op VMBO/MBO/HAVO niveau en dat je enige computer skills bezit. De opleiding bestaat vaak uit twee delen, namelijk eerst 9 maanden tot administratief medewerker en daarna nog 4 maanden voor het secretaresse gedeelte. Hier leer je bijvoorbeeld boekhouden en zakelijk Engels en Nederlands. Als je je huiswerk op tijd maakt, inzet toont en goed kan meekomen, zou het geen probleem moeten zijn om deze opleiding te halen.

De baan zelf

Na de opleiding secretaresse kan je aan de slag. Wat werkgevers vaak vragen is dat je zelfstandig bent, dat je flexibel bent, dat je kan organiseren, dat je verantwoordelijkheid kan dragen en discreet met informatie om gaat. Vooral dit laatste is belangrijk want als secretaresse zie je en hoor je veel. Je moet dus communicatief heel sterk zijn en een goed netwerk om je heen bouwen zodat je gauw leert voor wat je bij wie moet zijn. Effectief werken is de hoofdzaak.

Carrière mogelijkheden

Als secretaresse heb je zeker een paar jaar nodig voordat je volledig vertrouwt bent met de baan. In die jaren werk je aan een aantal basis vaardigheden die je kunnen helpen in een verdere carrière. Zo ben je communicatief tactisch en kan je je zowel mondeling als zakelijk goed redden in vele situaties. Je hebt organisatie vaardigheden opgebouwd, je kan multitasken als geen ander en kan de meest effectieve manier van werken herkennen. Hiermee kan je bij een boel verschillenden banen in de bedrijfswereld terecht.