Hulp met schuldsanering is een steuntje in de rug

Hulp met schuldsanering is een steuntje in de rug

Het geeft bijzonder veel stress en zorgen wanneer je last hebt van schulden. Opeens is rondkomen een flinke uitdaging. Gelukkig zijn er in Nederland een regeling beschikbaar waardoor je redelijk snel van je schulden afkomt. Dit heet de schuldsanering. Het kan zijn dat je moeite hebt met het regelwerk. Eventueel kun je advocaten inschakelen voor hulp met schuldsanering.

Het ontstaan van een schuld

Een schuld kan om verschillende redenen ontstaan. Zo is een gokschuld of financiële problemen door een onverkoopbaar huis is helaas de trieste waarheid voor veel mensen. Voordat je de schuldsanering ingaat kun je het beste eerst bij een schuldhulpverlening aankloppen. De vereniging helpt je om een schuldregeling te maken. Je dient in dat geval wel alle inkomsten op te geven bij de instelling, en mag je geen nieuwe schulden maken. In principe kun je binnen een paar jaar van de schuld af zijn. Je komt echter alleen in aanmerking voor deze regeling als de schuldeisers het eens zijn met deze regeling.

Regels rondom schuldsanering

Wanneer de schuldeisers niet akkoord gaan met deze regeling beland je toch in de schuldsanering. Dit is een traject waarbij je in een paar jaar alle schulden af kunt betalen. Er gelden echter strenge regels om hiervoor in aanmerking te mogen komen. Zo mogen de schulden niet door eigen schuld veroorzaakt zijn. Zo kom je er niet voor in aanmerking wanneer je fraude of een misdrijf hebt gepleegd.

Hulp bij schuldsanering

Het kan dus zomaar gebeuren dat ook je schuldsanering wordt afgewezen. In dat geval biedt een advocaat graag hulp bij schuldsanering. Het is mogelijk om deze op pro-deo basis in te schakelen, dus met financiële bijstand. Een advocaat helpt je met het in hoger beroep gaan tegen de afwijzing. Door het pleidooi van de advocaat lukt het soms toch om iemand in de schuldsanering te krijgen.